Expositie van thema Vormen geopend
Door de hele school is onze expositie van kunstwerken van leerlingen geopend over het thema Vormen van creatieve communicatie. In onderstaande uitleg willen wij een beeld geven wat vormen kunnen betekenen in de verschillende ontwikkelingsgebieden van een kind.
Uitleg thema Vormen vanuit creatieve communicatie
We kennen in onze taal een aantal woorden en gezegden over de vorm:
- Hoe is jouw vorm?
- Ben je in vorm?
- Vorm geven aan …
- De vormen in acht nemen.
- Voor de vorm.
- De lijdende vorm.
- Als de lijn sluit dan krijgen we een vorm.
De vorm, de cirkel sluiten is je eigen binnenwereld scheppen, je eigen werkelijkheid creëren, zonder voortdurend overgeleverd te zijn aan invloeden van buitenaf.
Het begint met het voelen van vormen (vormvoelen). Als baby tasten en voelen we de vorm eerst nog met onze mond. Al voelend raken we vertrouwd met de wereld van vormen die ieder hun eigen betekenis en functie hebben.
Bij mama of papa op schoot, in bad, in bed ervaart en voelt het kind allerlei sensaties. Als dit veilig voelt, wordt er een basis gelegd voor het fundamentele levensvertrouwen van het kind. Je kunt het kind stimuleren door het te laten verwoorden hoe iets voelt en daarin zelf het voorbeeld te geven en de kwaliteiten van hoe iets aanvoelt te benoemen: glad, ruw, zacht, hard, koud, warm, recht, rond etc. Voelspelletjes zijn een goed en leuk middel hierbij.
Houten puzzels, tangram, vorm sjablonen zijn erg geschikt om het vorm voelen en de vormherinnering te stimuleren en te ontwikkelen.
De ontwikkelingsfasen van de vormkracht:
- Spelen met blokken: voelen, bouwen, passen en meten
- Puzzelen: tasten, associëren, combineren
- Vormvoelen: voelen en benoemen .
- Scheuren, knippen (ook kleedjes knippen), plakken: de vorm veranderen en
- er iets nieuws van maken
- Kleien, brooddeeg, bijenwas: de vorm ontstaat vanuit het gevoel, speels tastend en kan steeds weer worden veranderd
- Vormherinnering-spelletjes: aanleren van (oer)vormen en kunnen herkennen
- Vormtekenen: aanleren van de verschillende vormen en het stimuleren van de fantasie en creativiteit door het tekenen van fantasievormen
- Fantasievormen: het aanleren van het eigen keuzes maken in het vormgeven van een vorm; zelf vorm leren geven aan de vorm
- Geometrie: leren werken met passer en liniaal en kennismaken met wetmatigheid en orde,
We kunnen vormen op verschillende manieren onderscheiden bijvoorbeeld door ze te rangschikken en te benoemen als:
- Lichaamsvriendelijke vormen: zoals kleding en meubilair die zijn aangepast aan de behoeftes van het lichaam
- Natuurlijke of organische vormen; vormen die aansluiten bij de vormen uit de natuur
- Fantasie vormen
- Reine vormen: de cirkel, het vierkant en de driehoek
- Wetmatige vormen
- Geometrische vormen: vormen getekend met passer en/of liniaal
- symbolische vormen
- extreme vormen: zoals graffiti en cartoons
- kunstzinnige vormen
Kleur, materiaal en ook de temperatuur geven een belangrijke subjectieve waarde aan iedere vorm. De uitstraling is anders terwijl de vorm hetzelfde blijft. Een bank van stof is meer uitnodigend dan één van hout en als op een houten bank kussen liggen dan verandert de vorm van de bank en ook de waarde. Een vaas in je lievelingskleur ervaar je anders dan dezelfde vaas in een kleur die je niet mooi vindt.
We kunnen vormen ook indelen in ronde, rechte of gecombineerd ronde en rechte vormen.
Waar je ook bent, thuis, in je bed, op straat, in de stad, trein of op een boot je lichaam zit altijd in een vorm. Je lichaam zal zichzelf en de ruimte daaromheen ervaren. Dit is een communicatie van je lichaam die bijvoorbeeld als prettig of onplezierig kan worden ervaren. Door bewustwording van deze communicatie tussen lichaam en omgeving en door deze communicatie te stimuleren maak je het kind weerbaarder.
Als het kind zijn vorm niet goed kan sluiten, niet over zijn eigen lijn heen kan tekenen dan kan het zich niet goed afschermen, het staat te veel open er lekt als het ware energie.